Източник Райнер Херман, ФАЦ, Frankfurter Allgemeine Zeitung, www.faz.net, снимка УикипедияНито един от десетте

...
Източник Райнер Херман, ФАЦ, Frankfurter Allgemeine Zeitung, www.faz.net, снимка УикипедияНито един от десетте
Коментари Харесай

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Който загуби Истанбул, губи и Турция?

Източник Райнер Херман, ФАЦ, Frankfurter Allgemeine Zeitung, www.faz.net, фотография Уикипедия

Нито един от десетте най-големи града в Турция към този момент няма да се ръководи от Ердогановата партия. „ Заслугата “ на президента за този неуспех е голяма. С държанието си той съумя да си сътвори огромен брой врагове.

Изречението " Който завоюва Истанбул, печели цяла Турция " принадлежи на Ердоган. Неговият напредък стартира през 1994 година с избирането му за кмет на милионния град. В неделя обаче партията на Ердоган претърпя проваляне на локалните избори.

Тъкмо заради това, че изборите бяха напълно подчинени на национални тематики, Партията на справедливостта и развиването (ПСР) загуби гласове в цялата страна. Нито един от десетте най-големи града в Турция няма да бъде ръководен от Ердогановата партия през идващите пет години.

Най-горчива бяха загубите в Анкара и в Истанбул, тъй като партията на президента към този момент няма да може по същия метод да употребява мрежите си от връзки, покровителствани до момента от ПСР. Партията на Ердоган към момента е най-силната партия в страната - и то още от 2002 година насам.

Може би се задава нова партия в политическия център?

В неделя обаче, политическата карта на Турция се промени. Сега ПСР остава най-силна политическа мощ единствено в половината от всичките 81 турски провинции. Очевидно партията е надхвърлила зенита си. Многократно Ердоган се оплакваше от " изтощеност " в партийните редици. В ПСР в това време има премного " дисиденти ", които са подготвени да основат нова партия в десния политически център и да се завърнат към реформаторските хрумвания, с които едно време беше основана ПСР. И Ердоган има забележителна заслуга за това развиване. С държанието си той съумя да си сътвори врагове измежду огромна част от политиците.

Местните избори се трансфораха в референдум за ръководството на Ердоган, чийто пълномощия на държавен глава бяха разширени през лятото на 2018 година. Сега идва и отмъщението за това, че си присвои цялата власт. Колкото по-силно турците усещат на гърба си следствията от икономическата рецесия, толкоз по-бързо спада известността на Ердоган.

Победите на опозицията на тези локални избори обаче не трансформират нищо във връзка с властта в Анкара. Те не лимитират обширните пълномощия на президента. Като държавен началник той даже може да ограничи притока на пари към градовете. Все още настояща си остава и опасността му, че няма да признае част от изборните резултати и може за следващ път да назначи служебни кметове. Въпреки това натискът над Ердоган пораства. Но идващите избори са чак след четири години.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР